Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana dentalne medicine koja uključuje kirurške zahvate u usnoj šupljini.  U  klinici Dentalsan oralno kirurške zahvate izvode djelatnici koji su posebno educirani za ove vrste zahvata.

Oralna kirurgija podrazumijeva iduće skupine operativnih zahvata:

Parodontna kirurgija

Parodontna bolest utječe na povlačenje zubnog mesa i kosti, što u konačnici dovodi do pomicanja i klimanja zuba. Kako bi se spriječio razvoj parodontne bolest, primjenjuju se brojni kirurški zahvati u cilju zadržavanja zuba i kontrole parodontne bolesti. Kirurškim zahvatom uklanjanju se upaljeni dijelovi zubnog mesa, a  po potrebi i dijelovi inficirane kosti.  Kao potpornu terapiju za parodontnu bolest, u klinici Dentalsan provodimo i lasersku terapiju parodontitisa.

Dentist working on a patient

Preimplantacijska kirurgija

Ponekad je prije samog postavljanja implantata potrebno izvršiti druge zahvate, kako bi se uopće omogućilo postavljanje implantata, najčešće se radi o nedostatku kosti koja je potrebna za postavljanje implantata. U većini slučajeva radi se dugotranim upalama koje su uzrokovale povlačenje kosti, stoga je prije postavljanja implantata potrebno regenerirati kost da bi se postigao uspješan konačni rezultat.

U preimplantacijsku kirurgiju spada i tehnika podizanja sinusa – sinus lift. Ovaj zahvat provodi se u gornjoj čeljusti u stražnoj regiji kada radi blizine sinusa nemamo dovoljno „visine“ za postavljanje implantata. Kroz mali rez na grebenu, podiže se membrana sinusa te se u taj novonastali prostor postavlja umjetna kost. Nakon cijeljenja kosti (najčešće 6 mjeseci) moguće je postaviti implantate. Za rekonstrukciju kosti u klinci Dentalsan koristimo sintetičke biokompatibilne materijale. 

Oral surgery

Mukogingivalna kirurgija

Najjednostavnije objašnjenje mukogingivalne kirurgije je „plastična kirurgija zubnog mesa“. Vrlo često na pojedinim dijelovima dolazi do povlačenja zubnog mesa što može uzrokovati preosjetljivost zuba, a u estetskoj zoni, predstavlja estetski problem.

Višak zubnog mesa, posebno u estetskoj zoni, također je problem kojim se bavi mukogingivalna kirurgija. U slučajevima nedostatka zubnog mesa, koristiti se transplantat s nepca pacijenta koji je premješta na potrebno područje, u slučaju viška zubnog mesa, ono se kirurški uklanja.

Ekstrakcija zuba

Neke zube ne možemo spasiti, stoga ih je potrebno ukloniti.  Klimavi zubi ili zubi s velikim upalnim procesima predstavljaju rizik i za opće zdravlje. U nekim slučajevima, npr. početak ortodontske terapije, potrebno je vaditi i zdrave zube, jer u čeljusti jednostavno ne postoji dovoljno prostora za pravilan smještaj svih zuba.

Sličan je slučaj i s umnjacima, radi nedostatka prostora, oni vrlo često ostanu zaglavljeni u čeljusti, ili pak djelomično niknu, pa je dio krune zuba „vani“ a drugi dio pokriven zubnim mesom koje je podložno upalama. Takav djelomično izniknuti zub vrlo je teško održavati jer je nepristupačan za higijenu, stoga je ekstrakcija najbolja opcija.

Endodontska kirurgija

Liječenje zuba – endodoncija najčešće je uspješno, ipak, postoji određeni broj slučajeva koji unatoč napravljenom liječenju razvije upalu na vrhu korijena (granulom, cista). U nekim slučajevima, ponovno liječenje zuba – revizija, pokaže uspješan rezultat.

Kada je pak i ponovno liječenje zuba neuspješno, ili je nemoguće napraviti ponovno liječenje ( duboke nadogradnje u kanalu, neprohodan kanal, slomljeni instrument u kanalu itd.), potrebno je kirurški odstraniti upalu. Taj se postupak zove apikotomija. Apikotomijom se uklanja upala na vrhu zuba i sam vršak zuba radi uklanjanja preostalih bakterija koje liječenjem nisu bile uklonjene.  

Endodontics

Naručite se za svoj prvi pregled

Vaš prvi pregled u Dentalsanu je besplatan. Napravimo zajedno Vaš plan liječenja.

Imate pitanja za nas?

Nema problema. Pišite nam.

Obratite nam se s povjerenjem

  Protetika

  Nedostatak zuba predstavlja estetski i funkcijski problem, protetskom rehabilitacijom vraćamo izgubljene zube i samopouzdanje!

  Implantologija

  Implantati su unijeli revoluciju u dentalnu medicinu, omogućuju nam da sačuvamo susjedne zube, a nadomjestimo izgubljeni zub ili pak sa nekoliko implantata omogućimo izradu fiksnog rada u potpuno bezuboj čeljusti.

  Dentalna estetika

  Estetika je imperativ današnje stomatologije, stoga posebnu pažnju posvećujemo ne samo zdravlju, već i ljepoti vašeg osmijeha.

  Estetska medicina

  Estetska medicina predstavlja novu vrstu medicine i nov način razmišljanja. Nudimo veliki broj neinvazivnih estetskih i anti age tretmana.