Dentalna estetika

Dentalna estetika postala je imperativ današnje stomatologije.  Estetika lica, pa tako i osmijeha, postaje sve važnija. Izraz „Zdrav osmijeh je lijep osmijeh“, postepeno se mijenja.

Zdravlje je svakako primarno, ali se sve češće susrećemo sa zdravim osmijesima koji se žele dodatno uljepšati.  Ponekad su zubi potpuno zdravi i funkcionalni, ali postoji potreba za estetskom korekcijom.

U Dentalsan klinici posebnu pažnju posvećujemo estetici. Kako bi Vaš osmijeh u potpunosti zablistao u mogućnosti smo vam ponuditi:

Izbjeljivanje zuba

Bijeli zubi uvijek su bili važan faktor u sveukupnoj estetici osmijeha. Svijetli zubi djeluju zdravo, mlado i čisto.  Zubi najčešće tamne s vremenom, a među najčešćim krivcima su sitnice u kojima svakodnevno (ili povremeno) uživamo; kava, čaj, crno vino, cigarete, jako pigmentirana hrana…

Izbjeljivanje zuba je estetski zahvat u kojem se uz pomoć lasera i vodikovog peroksida uklanjaju pigmenti nataloženi na zubima.  Prije samog izbjeljivanja potrebno je provesti detaljno profesionalno čišćenje.

Važno je naglasiti da izbjeljivanje zuba u ordinaciji ne šteti zubima, i ne utječe na caklinu, već djeluje samo na pigmente koji se nalaze na zubima, za razliku od preparata za kućnu upotrebu koji vrlo često sadrže kiseline koje oštećuju caklinu.

Ponekad su zubi prirodno tamnije boje, što nije povezano s vanjskim faktorima, stoga  izbjeljivanjem ne možemo utjecati na promjenu boje.

Zubni nakit

Ukoliko želite dodatno „ukrasiti“ i naglasiti svoj osmijeh, predlažemo postavljanje zubnog nakita. U našoj klinici koristimo cirkone proizvođača Swarovski. Postavljanju cirkona prethodi poliranje površine zuba i kemijska priprema površine, potom slijedi adhezivno lijepljenje kristalića cementom u boji zuba na željeno mjesto. Postavljanje cirkona ne šteti zubu.

Poliranje

Poliranjem zuba postiže se uklanjanje površinskih mekih naslaga i pigmentacija. Poliranjem se zaglađuje površina zuba, što je čini otpornijom na ponovno nakupljanje naslaga i pigmenata.

Čišćenje i pjeskarenje

Čišćenje zuba nije samo estetski zahvat, već i preventivni i terapijski postupak. Ultrazvučnim čišćenjem uklanjaju se tvrde (kamenac) i meke (plak) naslage, čime se reducira broj bakterija u ustima i uklanjanju se osnovni uzroci većine bolesti zuba i zubnog mesa. Prisutnost naslaga uzrokuje upalu zubnog mesa koja može napredovati u parodontitis ukoliko se pravovremeno ne liječi.

Nakon uklanjanja zubnog kamenca zubi se „pjeskare“, sitne granule dospijevaju do najteže dostupnih površina i uklanjaju obojene naslage. Osmijeh nakon pjeskarenja je svjetliji i zdraviji.

Keramičke ljuskice

Ljuskice su protetski rad koji se izrađuje kada želimo mijenjati estetiku postojećih zuba. Ljuskicama nije moguće nadoknaditi izgubljene zube, one se postavljaju na zdrave postojeće zube. Ljuskicama se može mijenjati oblik, veličina i boja zuba, te se mogu zatvarati međuzubni prostori (dijasteme) Prednost ljuskica je minimalna invazivnost, naime, ljuskice su izrađene od vrlo tanke keramike, stoga je za njihovu postavu potrebno minimalno brušenje, a ponekad ih je moguće izraditi i bez brušenja zuba (no prep ljuske).

Ponekad je pacijentu teško vizualizirati konačni ishod terapije stoga posebnu pažnju posvećujemo tehnici „mock up“.

Prije postavljanja ljuski potrebno je napraviti vrlo detaljan pregled zuba, zagriza, estetike lica i žvačnih mišića, naime, ovim pregledom utvrđujemo da li je pacijent povoljan kandidat za ljuske.

Veneers

Free hand bonding

Neki estetski nedostaci mogu se ispraviti i kompozitnim materijalom. Free hand bonding je tehnika kojom doktor dentalne medicine direktno u ustima estetski modelira zub(e). Neravni bridovi zuba, nepravilan položaj, obojeni djelovi, nejednaka dužina zuba, razmaci između zuba, slomljeni dijelovi krune zuba i slično samo su neki od slučajeva koji se mogu riješiti navedenom tehnikom.

Prednosti u odnosu na ljuskice su ekonomski, i činjenica da se sve odvija (najčešće) u jednoj posjeti. Nedostatci ove tehnike vezani su uz materijal, naime kompozit (materijal od kojeg se izrađuju plombe), s vremenom može promijeniti boju, i puno je mekši u odnosu na keramiku, što može uzrokovati „trošenje“ materijala.

Ispuni (plombe)

Iako je namjena ispuna prvenstveno rekonstrukcija zuba nakon čišćenja karijesa ili nekog drugog oštećenja zuba, danas je estetika cjelokupne usne šupljine postala vrlo važna. Ispuni od amalgama (crne plombe), ispuni neadekvatne boje ili površine ne smatraju se estetski prihvatljivima.

U Dentalsan klinici smatramo da su ispuni važan dio estetske medicine, stoga obraćamo posebnu pažnju i na izgled samog ispuna.

Naručite se za svoj prvi pregled

Vaš prvi pregled u Dentalsanu je besplatan. Napravimo zajedno Vaš plan liječenja.

Imate pitanja za nas?

Nema problema. Pišite nam.

Obratite nam se s povjerenjem

  Protetika

  Nedostatak zuba predstavlja estetski i funkcijski problem, protetskom rehabilitacijom vraćamo izgubljene zube i samopouzdanje!

  Implantologija

  Implantati su unijeli revoluciju u dentalnu medicinu, omogućuju nam da sačuvamo susjedne zube, a nadomjestimo izgubljeni zub ili pak sa nekoliko implantata omogućimo izradu fiksnog rada u potpuno bezuboj čeljusti.

  Dijagnostika

  Bolesti zuba i usne šupljine mogu se uspješno liječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme. Zakažite svoj termin za besplatan pregled koji uključuje i panoramsku snimku.

  Estetska medicina

  Estetska medicina predstavlja novu vrstu medicine i nov način razmišljanja. Nudimo veliki broj neinvazivnih estetskih i anti age tretmana.