Fiksna i mobilna protetika

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi rehabilitacijom i nadoknađivanjem izgubljenih zuba ili oštećenih zubnih tkiva. Oštećeni zubi, ili nedostatak zuba, protetski se sanira umjetnim materijalima koji se individualno izrađuju u dentalnom laboratoriju.

Prosthetics

Nedostatak zuba (djelomični ili potpuni) predstavlja estetski i funkciji problem. Osim narušene estetike, otežani su govor i žvakanje a u slučaju djelomične bezubosti dolazi do preopterećenja preostalih zuba, što djeluje nepovoljno na cjelokupnu usnu šupljinu i žvačni sustav.


Različiti slučajevi zahtijevaju različita protetska rješenja. U klinici Dentalsan, u suradnji s našim laboratorijem i u dogovoru s pacijentom, zajednički pronalazimo najoptimalnije rješenje.  Prilikom izrade plana terapije i protetske rehabilitacije uključujemo pacijenta u razgovor i dogovor s laboratorijem, kako bismo zajedno izradili individualan plan o protetskom rješenju.  Smatramo da je pacijent važan dio tima, stoga uvažavajući želje pacijenta, njegovo oralno i zdravstveno stanje zajednički biramo materijal, boju, vrstu rada, moguć broj posjeta i trajanje terapije.

U nastavku navodimo neke od najčešćih protetskih radova:

Proteze

Proteze su mobilni protetski nadomjesci (mogu se izvaditi iz usta). Razlikujemo djelomične i potpune proteze. Djelomičnim protezama nadoknađuje se djelomična bezubost dok su potpune proteze indicirane u slučajevima potpune bezubosti.

Proteze se izrađuju od različitih materijala, najčešće se koristi materijal sličan plastici u koji se postavljaju umjetni zubi.  Vertex proteze izrađene su od prešanog najlona, iznimno su fleksibilne čime se postiže veća udobnost za pacijenta i poboljšana estetika (prozirne kvačice).

Mobile Prosthetics

Kod velikih resorpcija bezubog grebena često se javlja problem stabilizacije potpune proteze, jer se teže postiže efekt vakuuma koji je zaslužan za stabilizaciju. U tom slučaju moguće je izraditi proteze na implantatima, one se uz pomoć zglobne veze „kopčaju“ na implantate.

Zglobna veza sastoji se od dva dijela, jedan dio  se postavlja na implantate dok se drugi dio nalazi u protezi.  S obzirom da se implantatima postiže izvrsna stabilnost, proteze se mogu izraditi u reduciranoj formi, čime se izbjegava pokriveno nepce, jer ne postoji potreba za postizanjem vakuuma.

Fixed Prosthetics

Najveće prednosti proteza na implantatima su:

Velika stabilnost i čvrstoća
Sigurnost tijekom žvakanja i govora
Povećan osjet okusa (nepce nije pokriveno akrilatom kao kod klasičnih proteza)
Značajna financijska razlika u odnosu na fiksne radove na implantatima
Jednostavne i brze reparature (zamjena gumica u protezi, podlaganje…)
Lako održavanje i provođenje higijene

Krunice i mostovi

Krunice i mostovi se mogu izraditi od keramike, metal-keramike, cirkona, cirkon keramike i PMMA (materijal sličan plastici). Izrađuju se na postojećim zubima ili implantatima, a pričvršćuju se cementom ili vijcima, čime postaju fiksni (ne mogu se izvaditi iz usta, osim u ordinaciji).  Krunicama se rehabilitiraju oštećeni zubi, kako bi se očuvala ili uspostavila njihova funkcija. Krunica se može izraditi i na implantatu, u slučajevima kada nedostaje jedan zub koji se nadomješta implantatom, da bi se spriječilo nepotrebno brušenje zdravih susjednih zuba za izradu mosta.

Most je oblik rada u kojem su krunice međusobno povezane, na taj način moguće je „premostiti“ bezube prostore krunicama (međučlanovima) koje su povezane na krunice koje se nalaze na nosačima (zubima ili implantatima).

Ovisno o procjeni zdravstvenog i oralnog stanja pacijenta, odabiremo najoptimalnije protetsko rješenje i materijal za izradu protetskog rada.

Ljuskice

Ljuskice su protetski rad koji se izrađuje kada želimo mijenjati estetiku postojećih zuba. Ljuskicama nije moguće nadoknaditi izgubljene zube, one se postavljaju na zdrave postojeće zube. Ljuskicama se može mijenjati oblik, veličina i boja zuba, te se mogu zatvarati međuzubni prostori (dijasteme) Prednost ljuskica je minimalna invazivnost, naime, ljuskice su izrađene od vrlo tanke keramike, stoga je za njihovu postavu potrebno minimalno brušenje, a ponekad ih je moguće izraditi i bez brušenja zuba (no prep ljuske).

Ponekad je pacijentu teško vizualizirati konačni ishod terapije stoga posebnu pažnju posvećujemo tehnici „mock up“.

Prije postavljanja ljuski potrebno je napraviti vrlo detaljan pregled zuba, zagriza, estetike lica i žvačnih mišića, naime, ovim pregledom utvrđujemo da li je pacijent povoljan kandidat za ljuske.

Veneers

Naručite se za svoj prvi pregled

Vaš prvi pregled u Dentalsanu je besplatan. Napravimo zajedno Vaš plan liječenja.

Imate pitanja za nas?

Nema problema. Pišite nam.

Obratite nam se s povjerenjem

  Implantologija

  Implantati su unijeli revoluciju u dentalnu medicinu, omogućuju nam da sačuvamo susjedne zube, a nadomjestimo izgubljeni zub ili pak sa nekoliko implantata omogućimo izradu fiksnog rada u potpuno bezuboj čeljusti.

  Dijagnostika

  Bolesti zuba i usne šupljine mogu se uspješno liječiti ako se dijagnosticiraju na vrijeme. Zakažite svoj termin za besplatan pregled koji uključuje i panoramsku snimku.

  Dentalna estetika

  Estetika je imperativ današnje stomatologije, stoga posebnu pažnju posvećujemo ne samo zdravlju, već i ljepoti vašeg osmijeha.

  Estetska medicina

  Estetska medicina predstavlja novu vrstu medicine i nov način razmišljanja. Nudimo veliki broj neinvazivnih estetskih i anti age tretmana.