Dječja stomatologija

Brigu o oralnom zdravlju treba započeti od ranog djetinjstva. Često se dogodi da roditelji dovedu djecu stomatologu tek kad dođe do bolova i problema. U takvim slučajevima prvi pregled stresan je kako za djecu tako i za roditelje i samog stomatologa. Preporučuje se prvi pregled obaviti prije nego što su potrebne neke intervencije, čak već iza prvog rođendana kada se dijete opušteno upoznava s prostorom i osobljem.

Roditelji imaju presudnu ulogu u pripremi djeteta prije prvog posjeta stomatologu. Treba izbjegavati zastrašivanje djece prijetnjama da će morati ići zločestom doktoru ako ne budu prali zubiće. Roditelji djeci trebaju objasniti važnost zdravlja zubića i asistirati im prilikom obavljanja higijene.

Child

Prvi pregled trebao bi izgledati više kao razgovor i ne bi trebalo tjerati djecu u stomatološki stolac ako sama nisu izrazili želju za tim. Djeca sa sobom mogu ponijeti svoju najdražu igračku kako bi dobili osjećaj sigurnosti, a i sama ordinacija može biti opremljena dječjim igračkama i slikovnicama kako bi se djeca osjećala ugodnije.

Prilikom prvog susreta razgovara se  o zubima i njihovoj važnosti te važnosti njihova četkanja. Također, vrlo važna stavka u oralnom zdravlju je i zdrava prehrana koja ne bi smjela sadržavati prekomjernu konzumaciju rafiniranih ugljikohidrata.

Ukoliko su djeca suradljiva i znatiželjna može ih se već prilikom prvog susreta upoznati sa stomatološkom stolicom i instrumentarijem kojim će se stomatolog koristiti u budućnosti.

Mliječni zubi imaju važnu ulogu u daljnjem rastu i razvoju čeljusti i budućem položaju trajnih zubi.

S obzirom na to da su stomatološki alati i instrumenti robusni i nerijetko izgledaju strašno, djecu s njima upoznajemo kroz neki vid igre. Ukoliko dijete pozitivno reagira na upoznavanje s instrumentarijem obaljamo prvi pregled usne šupljine ogledalom i sondom, a eventualno popravljanje utvrđenih karijesa ostavljamo za neki od sljedećih posjeta.

Prvi zahvat s rotirajućim strojevima svakako bi trebalo biti četkanje zubića kada se mali pacijent upoznava i s funkcijom sisaljke koja također ponekad može izazvati stres kod najmlađih pacijenata. Prilikom četkanja često radimo i preventivni postupak fluoridacije. Prije nego se započne četkanje zubića, djetetu se  rotiranje četkice može demonstrirati na prst.

Child

Nakon završetka prvog pregleda najbolje je djetetu dati neki poklon u vidu nagrade za hrabrost. Time se kod djece postiže mišljenje kako je ordinacija zabavno i ugodno mjesto. Također, nakon prvog pregleda obavještavamo roditelje o stanju oralnog zdravlja njihove djece i dajemo im upute i savjete kako pričati s djecom o oralnom zdravlju.

Nerijetko postoji mišljenje roditelja kako su mliječni zubi samo privremeno u ustima djece te zbog toga nije važno ako se na njima pojavi karijes. Važno je znati kako mliječni zubi imaju važnu ulogu u daljnjem rastu i razvoju čeljusti i budućem položaju trajnih zubi. Svakako je jedan od važnijih savjeta roditeljima da ne pričaju ispred djece o vlastitim lošim iskustvima i strahu od stomatologa jer se djeca nerijetko priklanjaju mišljenju svojih roditelja.

Naručite se za svoj prvi pregled

Vaš prvi pregled u Dentalsanu je besplatan. Napravimo zajedno Vaš plan liječenja.

Imate pitanja za nas?

Nema problema. Pišite nam.

Obratite nam se s povjerenjem

  Protetika

  Nedostatak zuba predstavlja estetski i funkcijski problem, protetskom rehabilitacijom vraćamo izgubljene zube i samopouzdanje!

  Implantologija

  Implantati su unijeli revoluciju u dentalnu medicinu, omogućuju nam da sačuvamo susjedne zube, a nadomjestimo izgubljeni zub ili pak sa nekoliko implantata omogućimo izradu fiksnog rada u potpuno bezuboj čeljusti.

  Dentalna estetika

  Estetika je imperativ današnje stomatologije, stoga posebnu pažnju posvećujemo ne samo zdravlju, već i ljepoti vašeg osmijeha.

  Estetska medicina

  Estetska medicina predstavlja novu vrstu medicine i nov način razmišljanja. Nudimo veliki broj neinvazivnih estetskih i anti age tretmana.