Upute pacijentima nakon operativnih zahvata

Kako biste izbjegli potencijalne neugodnosti i tegobe poslije oralno kirurških zahvata nužno je pridržavati se određenih uputa.

Ispiranje

Izbjegavajte ispiranje rane 24 sata, kako ne bi isprali krvni ugrušak koji je važan za cijeljenje rane. Nakon 24 sata, ako nema krvarenja, preporuča se lagano, bez mućkanja, ispirati usta antiseptičkom tekućinom (Curasept 0,12) ili čajem od kadulje (žalfije), 2 puta na dan. Ne četkajte područje rane kroz 24 sata, nakon toga lagano četkajte i održavajte oralnu higijenu kao i obično.

Krvarenje

Minimalno krvarenje može se očekivati 2 do 3 dana poslije zahvata. U slučaju jakog i produljenog krvarenja odmah nam se obratite. Možete si pomoći tako da presavijenu sterilnu gazu stavite preko mjesta koje krvari te zagrizete i tako držite stisnuto oko pola sata. Postupak možete ponoviti više puta. Sterilnu gazu možete umočiti u hladni crni čaj, tanin iz čaja djeluje kao adstrigens.

Dentist working on a patient

Oteklina

Oteklina poslije zahvata nije neuobičajena pojava i ne predstavlja opasnost. Da bi ste spriječili nastanak otekline stavite s vanjske strane lica vrećicu sa ledom u ručniku ili nekoj tkanini (ne direktno na kožu!) u predjelu vađenog zuba, hladne obloge držite 20 minuta, nakon pauze ponavljajte postupak kroz prvih 12 sati.

Mirovanje

Nakon operativnog zahvata i težih ekstrakcija, preporučeno je mirovanje, izbjegavanje težih fizičkih aktivnosti i boravak na suncu i toplini. Prva dva dana pokušajte spavati s glavom na povišenom položaju (dva jastuka) kako biste omogućili drenažu otekline.

Bol

Preporuka je započeti s uzimanjem analgetika odmah poslije zahvata, kako bi djelovanje analgetika započelo prije popuštanja anestezije. Neki od najčešće upotrebljavanih lijekova protiv bolova nakon oralno kirurških zahvata su Brufen, Voltaren, Ketonal i sl. Važno je NE uzimati tablete koje sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin) jer produljuju krvarenje. Za trudnice i osobe sa želučanim problemima preporuča se paracetamol. U slučaju većih operativnih zahvata, kompliciranih ili serijskih ekstrakcija, preporuča se uzimati analgetike prva 4 dana, u maksimalnoj preporučenoj dozi kako bi se postigao i protuupalni efekt analgetika.

Šavovi

Konac s kojim je rana zašivena je resorptivan, razgraditi će se samostalno nakon cca 2 tjedna. Ukoliko je korišten konac koji se neće resorbirati, biti ćete obaviješteni.

Pušenje

Nakon manjih zahvata ne smijete pušiti 12 sati poslije zahvata, i dok postoji krvarenje – dim iritira ranu i potiče krvarenje. Ukoliko su postavljeni implantati ili je pri operativnom zahvatu korištena umjetna membrana ili kost, poželjno je izbjegavati pušenje što dulje moguće. Imajte na umu da pušenje značajno utječe na cijeljenje.

Ishrana

Prva dva dana poželjno je jesti hladnu, tekuću ili kašastu hranu (jogurt, sladoled). Potrebno je izbjegavati tople napitke i jela, jako začinjenu (ljutu i kiselu) hranu te hranu zrnaste strukture (sjemenke i sl.). Za konzumaciju tekućina NE koristiti slamku!

Posebne napomene za sinus lift:

Sinus lift podrazumijeva manipulaciju vrlo tankom membranom koja se nalazi u sinusu. Integritet membrane ključan je za cijeljenje i uspješnost zahvata. Kako bi izbjegli pucanje membrane i infekcije potrebno je izbjegavati sve situacije u kojima dolazi do porasta tlaka u sinusu i iritacije dišnog sustava:

 • NE ispuhivati nos
 • kihati otvorenih usta (koristite maramicu 🙂 )
 • izbjegavati prašinu, pelud i sl.
 • ukoliko patite od alergijskih poteškoća, započnite s korištenjem antihistaminika
 • držite se ostalih uputa nakon operativnog zahvata
 • antibiotik koji je propisan morate popiti do kraja

Napomene nakon implatologije

 • Implantati su vrlo osjetljivi u fazi cijeljenja, stoga izbjegavajte pritisak na dijelovima čeljusti u kojima su postavljeni implantati
 • Ukoliko su Vam postavljeni gingivaformeri nemojte ih koristiti za žvakanje i održavajte ih čistima, nakupljanje bakterijskog plaka može uzrokovati upalu
 • Ako su implatati postavljeni u donjoj čeljusti i nakon popuštanja anestezije i dalje osjećate utrnutost, odmah nas kontaktirajte

Shopping lista nakon zahvata

 • Curasept gel ili tekućina
 • antibiotici (ukoliko Vam je propisan recept)
 • kapi za nos (ukoliko Vam je propisan recept)
 • Kalcij i vitamin D (ukoliko Vam je propisan recept)
 • vitamin B (ukoliko Vam je propisan recept)
 • analgetici ( Brufen 600, Nalgesin, paracetamol…)
 • mekana četkica
 • led
 • Vaš omiljeni sladoled 🙂